Veranderen van voetbalclub
We willen, om misverstanden te vermijden even duidelijk uiteenzetten hoe van club veranderen op moment van schrijven in het voetbal en de geldende reglementering verloopt.
Je bent als voetballer verbonden aan een club (zoals bijvoorbeeld onze club, KFC De Vrijheid Herselt) die op haar beurt aangesloten is bij Voetbal Vlaanderen (ook gekend als de voetbalbond).
Je hebt enerzijds dus rekening te houden met de overkoepelende regels en afspraken van de voetbalbond (waar ook de club aan gebonden is en niet buiten kan uiteraard) en anderzijds het interne reglement van onze (of een andere indien je daar aangesloten bent) club.
1. Het ontslag van je vorige club.
Wanneer je een club wil verlaten moet je zelf als speler (of je ouders in geval van een jeugdspeler) ontslag nemen bij die club. Dat kan enkel in de maand april. Je gaat dan naar de website van de voetbalbond, klikt door naar ontslag nemen als speler (die staat in april bovenaan op hun site of je tikt dat even in Google) steekt je identiteitskaart in je e-id reader en geeft aan dat je ontslag neemt van je huidige club.
Vanaf dat moment ben je niet meer afhankelijk van je oude club en staat het je vrij om een andere club te kiezen. Dat kan echter niet meteen, zie punt 2)
Vanuit de club richten we in de loop van april een drietal dagen in dat er in de kantine een bestuurslid aanwezig is om je te helpen met je ontslag bij je club.
Hier komen uiteraard voornamelijk nieuwe spelers die naar KFC De Vrijheid Herselt komen op af, maar die momenten staan open voor elke voetballer, aangezien niet iedereen een e-id lezer heeft, dus zeker ook voor wie onze club verlaat of externen. Wil je van buiten de club geholpen worden met uitschrijven, kijk dan even naar het organigram op deze site en neem contact op (mailen naar info@kfcherselt.be kan ook). Binnen de club vraag je even na bij je coach of iemand van het bestuur wanneer die momenten door gaan.
Indien je naar zo een ontslagdag komt, breng dan je identiteitskaart met pincode en gsm mee.
Je kan uiteraard ook even na gaan of je nieuwe club ook van die ontslagdagen organiseert en daar langs gaan of vragen dat ze je even helpen.
We raden binnen onze club nadrukkelijk af ontslag te nemen indien je niet van plan bent de club te verlaten aangezien je in dat geval immers de (her)inschrijfkost van 25 euro dient te betalen.
Vertrekken bij een bestaande club buiten de maand april heb je dus niet echt zelf in de hand, het kan in principe maar je bent dan afhankelijk van de club waar je lid van bent of een eventuele overrulende beslissing van de voetbalbond.
Meer gedetailleerde info kan je hier vinden: https://www.voetbalvlaanderen.be/club/van-club-veranderen
2. Aansluiten bij je nieuwe club
Na de maand april kan je nadat je correct bent uitgeschreven gaan inschrijven bij je nieuwe club.
Dat kan (meestal) pas vanaf 15 mei. Die termijn neemt de voetbalbond om alles te kunnen verwerken aan ontslagen. Je blijft echter verzekerd in die tussentijd dus voetballen is op zich mogelijk.
Indien je een nieuwe speler bent bij KFC De Vrijheid Herselt zullen we je in de loop van mei of juni laten weten wanneer je langs kan komen voor dat inschrijven.
Op dat moment kom je met je identiteitskaart, pincode en gsm naar de club en brengen we alles in orde zodat je speelgerechtigd ben. Je kan dit eventueel wat laten wachten (mocht je examens hebben of op verlof zijn bijvoorbeeld) maar we hebben dit toch graag asap in orde, dus vraag zelf zeker even na wanneer het kan en wacht niet tot vlak voor de eerste vriendschappelijke wedstrijd, want om je op het wedstrijdblad te kunnen zetten moet je lid zijn van de club.
de absolute deadline voor inschrijven bij ploegen die voor stijgen en dalen spelen ligt op 31 augustus. Na die dag inschrijven heeft als consequentie dat je enkel nog bij reserven of jeugd kan voetballen. (dus voor jeugdspelers geen probleem, voor volwassenen opletten!)
3. Het clubbeleid inzake van club wisselen
We respecteren als club strikt de bondsreglementering.
Daar bedoelen we mee dat het moment van uitschrijven strikt is en enkel kan in de maand april.
We staan hierin als bestuur per definitie geen uitzonderingen toe.
Het staat elk lid vrij om buiten de maand april een uitzondering aan te vragen en hiertoe voor de betrokken speler argumenten aan te brengen bij een bestuurslid. We bespreken elk geval afzonderlijk van elkaar op een gesloten bestuursvergadering en beslissen er in bij meerderheid van stemming.
Er worden heel wat factoren mee in rekening gebracht, het welbevinden van de speler uiteraard, maar ook het voortbestaan en andere belangen van de ploeg en club.
We begrijpen dat er vaak scouts aan de mouw van spelers trekken en dat die vreemd genoeg soms met spoed een overgang er door willen duwen, maar die spoed wijst meestal op een slechte manier van werken in de doelgroep die dringend nood heeft aan spelers. Dat zijn contexten waarbij de nood aan spelers van hun kant de kwaliteit van de speler nogal wel eens uitvergroot, let op dat je niet in die valkuil trapt.
Meteen na de uitschrijfperiode van april wordt de mailing voor het nieuwe seizoen met de nodige informatie naar elke speler (of de ouders) gestuurd.
In dit schrijven staat ook nadrukkelijk vermeld dat wie wil stoppen met voetballen (bij KFC De Vrijheid Herselt) het moet aangeven voor 15 mei.
Dit stoppen is om misverstanden te vermijden geen synoniem van "bij een andere club gaan voetballen", hiermee bedoelen we dat wie niet langer wil voetballen dit even moet aangeven voor die vervaldatum, zodat we voor die speler die wil stoppen geen clubkledij meer bestellen.
Wie hierover nog meer informatie wenst kan zich richten tot een bestuurslid.